Allt vanligare med det digitala köket

En planering av en köksrenovering innebär idag inte enbart val av luckor, färger, former och vitvaror. Det handlar till stor del även om att planera vilken teknik som ska vara implementerad i köket när det väl är klart. Det digitala köket är här för att stanna.

Det ”smarta hemmet” blir allt mer en realitet. Det handlar delvis om hemlarm med kamera direktkopplad till telefonen, apparater som själv kan beställa hem förbrukningsvaror och hopkoppling av ljud, ljus, bild och annan media. Att det även skulle återspegla sig i köket känns väll som helt klart väntat.

En köksrenovering idag liknar därmed inte alls hur denna renovering såg ut för bara 10-15 år sedan. Nu har tekniken en allt större roll och det som förr sågs som lyx – ses idag som en självklarhet. Ett steg är att man kan installera ett ljudsystem i köket. Det primära ljudsystemet brukar vara i vardagsrummet men det kan självklart kompletteras med ett bra ljud i köket, där vi trots allt är en stor del av dagen. Det som skiljer dessa ljudsystem mot andra är att de är anpassade för de hårda ytor som köken ofta bidrar med.

En annan vanligt förekommande detalj är fler eluttag och USB-uttag. Länge har det varit vanligt med två uttag precis i samband med belysningen. Enkla att använda när grädden ska vispas eller smoothies göras iordning. Men behovet finns även för enkel laddning av surfplattan eller att kunna ställa mindre apparater på köksbänken som har USB-anslutning.

Genom att placera USB-uttag på passande ställen i köket skapas en köksrenovering som även möter framtiden. En framtid där digitala produkter används på fler ställen än enbart vid en dator eller surfplatta.

Just surfplattan kan även få en tydligare plats i köket. Den klassiska receptboken har sett sina glansdagar och allt fler väljer att googla fram sina recept på surfplattan och sedan ha den i köket. Att däremot bara lägga den på diskbänken, när receptet ska läsas, är inte en rekommendation. Det finns visserligen enkla monteringssatser men det blir både snyggare och hållbarare att bygga en färdig modul när ändå köksrenovering ska göras. En modul som sedan kan anpassas utifrån surfplattans storlek.

Ser man till vitvaror så har det ”kommunicerande kylskåpet” varit uppe för diskussion under många år. Däremot har det knappast slagit igenom någon produkt som kan beställa maten själv. Men kylskåpen har ändå blivit betydligt smartare genom att de kan anpassa temperatur efter innehåll, dra ner på energiförbrukning och i vissa fall även ha touchskärm.