Posted on

Huvudvärk och diffusa symtom? Utred inomhusmiljön 

Har du problem med huvudvärk, trötthet och andra diffusa symtom? Du vet inte vad som är fel. Då kan det vara smart att göra en utredning av din inomhusmiljö och om du spenderar mycket tid på en spelsida. Fuktskador, mikroorganismer och radon kan ställa till det för hälsan, utan att du vet om det. 

Diffus trötthet och huvudvärk 

Näsan rinner lite för mycket. Ögonen kliar och du är trött. Hela tiden, men inte så mycket att du kan vara sjukskriven. Däremot påverkar det din arbetskapacitet och vardag. Kanske har du gått till vårdcentralen för att göra en allergiutredning. Eller så har du allergier och tänker att det handlar om dina allergier och medicinen. Eller så äter du medicin av en annan anledning och tänker att tröttheten bara är en biverkan av medicinen. Trots att du egentligen var trött innan du började med din medicin. Ibland kan det vara svårt att ta reda på varför vi är trötta. Vi skulle vilja ha ett piller som tog bort alla symtom och gjorde oss energiska och glada. Men det finns ingenting som verkligen hjälper. Då kan det handla om din inomhusmiljö. Vårdcentralen kan analysera din kropp, men inte om du har en dold fuktskada i källaren som dränerar din hälsa. Eller om det bor mikroorganismer i ditt sovrum som gör att du aldrig känner dig riktigt utvilad på morgonen. Din hemmamiljö påverkar dig jättemycket. Vår bostad är ju platsen där vi ska kunna återhämta oss för att orka med vardagen och jobbet. Då måste det vara en fräsch miljö som inte åsamkar oss sjukdom och trötthet. 

Kontrollera inomhusmiljön 

För att kontrollera inomhusmiljön kontaktar du ett specialiserat företag som kan göra alla analyser som behövs. Det räcker inte med att du går omkring och luktar eller letar efter fuktskador okulärt. Det behövs förfinade tekniska instrument. I ditt hem kan det finnas partiklar från katter eller hundar som bott i huset tidigare som påverkar dig – utan att du vet om det. Eller så har du fått en fuktskada i taket efter en kraftig höststorm. Källaren kan även vara alldeles för fuktig för att huset ska må bra. Det finns partiklar, organismer och kemiska föroreningar som kan påverka ditt hem och din hälsa. Genom att kontrollera din inomhusmiljö kan du både åtgärda och förebygga problem. 

Både hälsa och ekonomi 

Att göra en inomhusutredning handlar både om hälsa och ekonomi. Först och främst är din hälsa nummer ett. Om du inte mår bra påverkar det hela ditt liv, så är det för de som satsar på tennis betting också. Det är jobbigt att vara trött, inte känna att du orkar allt som du vill göra och behöver vila lite väl ofta. Eller att komma hem efter jobbet och vara helt slut, istället för att orka göra roliga saker med dina barn, vänner eller gå och träna. Men det är också en ekonomisk fråga. Ju tröttare du är, desto oftare kommer du i slutändan att vara sjukskriven. Det påverkar både din ekonomi idag och i framtiden. Det är också billigare att åtgärda ett litet problem i källaren eller taket idag, än att behöva göra en helrenovering om femton år.