Ska du välja naprapat eller kiropraktor?

Du har ont och funderar på att vända dig till en naprapat för att få hjälp. Eller borde du gå till kiropraktor? Många vet inte vad skillnaden är mellan dessa yrkesgrupper.

Likheter

Oavsett om du går till en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor kommer du få hjälp med att identifiera orsak till smärta, få behandling och åtgärder för att smärtan inte ska komma tillbaka. En annan likhet är att målet nås utan mediciner. Det är istället träning, mobilisering och proaktiva åtgärder som arbetssättet utgår ifrån.

Naprapat

Har något större fokus på mjuka delar vilket innebär muskler och ligament. En naprapat jobbar mycket med massage, triggerpunkter och töjningar.

Kiropraktor

Har något större fokus på leder. Här är det mer mobilisering och manipulering av lederna för att smärtan ska kunna försvinna.

Men sammanfattningen ovan är en stor förenkling, hur de jobbar beror till stor del på individuell inriktning.

I samma artikel på 1177

Att det är stora likheter på hur en naprapat och en kiropraktor jobbar syns tydligt på vårdguidens (1177) hemsida. I artikeln ”Kiropraktik och naprapati” används bägge begreppen gemensamt. Exempelvis beskrivs det i inledningen att dessa behandlingsformer av naprapat stockholm används för att behandla och rehabilitera smärtor och problem.

Någon skillnad presenteras alltså inte mellan dessa sätt att behandla smärtan. Däremot går de på djupet kring vilka moment som kan utföras inom en behandling:

Manuell behandling

Vid manuell behandling lägger sig patienten på en brits varpå exempelvis ledmanipulation eller mobilisering sker. Detta med muskelkraft och alltså inte någon annan påverkan. Manipulation innebär att leden dras ut, ett litet ryck sker, vilket manipulerar leden.

Mobilisering

Mobilisering innebär att leden sakta dras ut för att muskeln ska slappna av och därmed smärtan minskas. Något snabbt ryck, som vid manipulation, sker inte.

Behandling och träning

Smärta i musklerna resulterar ofta i stelhet och svaghet. Det i sig kan skapa ännu mer smärta. Detta inte minst om musklerna tappar sin stabilitet och därmed att andra muskler måste användas för att skapa denna stabilitet.

Av den anledningen ingår ofta ett träningsprogram som antingen utförs på plats eller i hemmet till kommande tillfälle. Övningar som både kan innebära stärka muskler, skapa bättre balans eller töjningar av leder.

I vissa fall kan det även ingå konditionsträning då motion och rörelse överlag ger kroppen förutsättningar för snabbare läkning.

Avslappning och stress

Då stress kraftigt kan påverka smärtan negativt kan en naprapat eller kiropraktor även ge stresshanterande övningar. De ser helt enkelt på helheten vilket är viktigt för att i längden hålla smärtan på avstånd.