Posted on

Så packar du kläderna bäst vid flyttpackning

De flesta tips kring packning vid flytt handlar om att välja rätt packlådor, vara försiktig med glas och porslin eller hur man säkerställer ersättning om en flyttfirma packat oförsiktigt. Men det finns även en del att tänka på när kläderna ska packas.

Om det ska ta liten plats

I vissa fall är det mycket viktigt att hålla nere antalet flyttlådor. Har du exempelvis hyrt ett släp och ska flytta långt vill du knappast åka två gånger. Ännu viktigare är det om en flyttfirma ska genomföra flytten då det blir närmare dubbelt så dyrt om de behöver köra två vändor.

Bästa sättet att packa kläderna i detta fall är att rulla ihop dem. Detta i likhet med hur resväskor packas inför en längre resa.

Samtidigt bör tunna plagg sparas undan för att läggas kring porslin eller annat som behöver extra skydd. I annat fall är risken att extra skyddsmaterial köps in och används för att skydda det som behöver handskas varsamt.

Fördela vikt och balans

En annan punkt att tänka på är att kläderna kan fördela vikten på de flyttkartonger som används. Om en kartong fylls till bredden med böcker kommer den bli så tung att den blir svårhanterlig för din flyttfirma. Då är det bättre att fylla upp med kläder och andra textilier efter att kartongen fyllts till hälften med böcker eller liknande material. Bara för att en kartong kan hantera 20 kg så betyder det knappast att den måste fyllas upp till denna tyngd.

Behöver de packas in?

Om du låter en flyttfirma både packa och flytta kommer du se att kläder ofta läggs i klädpåsar innan de läggs i kartonger. Det är även vanligt att en flyttfirma har med sig speciella kartonger som är anpassade för kläder som hänger på galgar. Istället för att vika kläderna (eller rulla dem) så är det mer tidsbesparande att hänga över dem från garderoben direkt till kartongen. En högre kartong som därmed fungerar som garderob under flytten. Dessa brukar kallas för webbrobe, som inte ska förväxlas med webbdesign.

Ska du flytta själv kan en webbrobe både hyras och köpas från en större flyttfirma alternativ köpas begagnade på Blocket eller andra köp- och säljsidor.

Har du värdefulla plagg?

Äger du extra värdefulla plagg bör du först ta kort på dessa och sedan köra dem i den bil du själv kör mellan bostäderna. Även om de täcks av försäkringen är det onödigt att utsätta sig för den förhöjda risken det innebär att lägga kartongen på ett släp. Är det en flyttfirma som genomför flytten bör du visa upp kort, markera lådan och be om kvittens på just detta objekt.